Welke wasmachine kopen? Dit moet je weten!

05 november 2018
Welke wasmachine kopen?
Anker

[]

Welke wasmachine kopen? We helpen je kiezen.

En dat doen we met plezier! Ons assortiment wasmachines is heel breed en we helpen je graag een handje bij je beslissing. Kies je voor je favoriete merk? We hebben topmerken in huis: AEG, Beko, Bosch, LG, Miele, Samsung, Siemens, Whirlpool en Zanussi. Is het budget voor jou belangrijk? Onze goedkoopste wasmachine kost slechts € 279,99. Hoeveel wasjes draai je per week? Wil je graag energiezuinig wassen en zo energie besparen? Lijkt het op voorhand programmeren van je wasmachine wel handig?

Heel veel vragen waarop je een antwoord moet weten bij het kiezen van een nieuwe wasmachine. Om de meeste keuzestress te vermijden, hebben we een lijst gemaakt van 9 zaken waarop je moet letten bij het kopen van een wasmachine. Beslis zelf wat voor jou de belangrijkste punten zijn, vergelijk de toestellen op deze aspecten en kies het model dat het beste bij jouw noden past.

Bekijk ons assortiment wasmachines en filter op wat jij belangrijk vindt. Of maak gebruik van onze 9 tips. Ga je liever langs bij één van onze winkels om de perfecte machine te kiezen? Ook dat kan. Onze specialisten helpen je graag verder en geven je advies op maat.

Alle wasmachines.

Anker

[]

Welke wasmachine kopen? Vaarwel keuzestress met volgende 9 tips!

Anker

[]

Welke wasmachine kopen? Grote of kleine trommel?

1. Grootte van de trommel

Hoeveel was wil je in één keer wassen? De meeste wasmachines hebben een vulgewicht van 7 of 8 kg. Vroeger was dat meestal een maximale inhoud van 5 kg. Deze vind je vandaag niet meer, maar wel nog een aantal 6 kg wasmachines.

 • 6 kg: perfect voor koppels en alleenstaanden, of voor wie heel secuur sorteert en sneller alle was wil wegwerken voor deze zich opstapelt.
 • 7 en 8 kg: ideaal voor gezinnen tot 4 personen. In deze categorie heb je ook de grootste keuze.
 • 9 kg: voor gezinnen met meer dan 4 personen. Om je een idee te geven hoeveel was in een 9 kg wasmachine kan: 4 jeansbroeken, 12 t-shirts, 10 handdoeken en 10 paar kousen. Heel veel dus!
 • 10 kg of meer: heb je een zaak en wekelijks (of dagelijks) heel veel was? Kies voor een grote trommel om veel in één keer te kunnen wassen. Grote dekens, kussens, tapijten enz. was je beter ook in een grotere trommel, want wanneer de trommel te vol is gepropt kan de wasmachine niet goed haar werk doen.

Kies alleen voor een grote trommel wanneer je deze ook elke was kan vullen. Verbruik niet onnodig nog meer energie door te wassen met halfvolle trommel. Je krijgt trouwens ook een beter wasresultaat wanneer de trommel gevuld is zoals het moet.

Anker

[]

2. Het toerental van de wasmachine

1200 t/min., 1400 t/min., of 1600 t/min.? Wat is het verschil tussen deze getallen? Het toerental of de centrifugesnelheid geeft aan hoe droog de was uit de wasmachine komt na afloop van het wasprogramma. Tijdens het zwieren draait de trommel op hoge snelheid om haar as om zoveel mogelijk vocht uit de was te krijgen. Hoe sneller de trommel draait, hoe meer vocht er verdwijnt en hoe droger de kledij zal aanvoelen.

De meeste toestellen hebben een toerental van 1400 of 1600 toeren per minuut. Hou er rekening mee dat een hoger toerental ook een hogere kostprijs met zich meebrengt. Laat je de was buiten aan de wasdraad drogen? Op een mooie zomerdag met veel zon en een briesje is de was snel droog, ook wanneer deze minder snel gezwierd is. Droog je alles in de droogkast? Dan investeer je beter in een wasmachine met hoog toerental (1600 t/min.) zodat je kledij minder lang moet drogen in de droogkast en je heel wat energie bespaart.

Voor de meeste gezinnen is een centrifugesnelheid van 1400 toeren per minuut voldoende. Bij heel wat modellen kan je deze zelf instellen, of laat de was na afloop van het programma nog extra zwieren.

Anker

[]

3. Kies voor een energiezuinige wasmachine

Een wasmachine draait bij de meeste gezinnen meermaals per week en is daardoor een grote energieverbruiker. Hou ouder je huidige toestel, hoe meer water en elektriciteit deze verbruikt. Wil je ook je steentje bijdragen en minder energie verbruiken? Dan is het misschien tijd geworden om je oude toestel te vervangen door een energiezuinige versie.

Hieronder de verschillende energieklasses die je op het energielabel van wasmachines kan terugvinden. A+++ -60% is het meest zuinig. Maar deze toestellen zijn ook de grootste investering. Wanneer je kiest voor een wasmachine die 10 à 15 jaar meegaat, win je dit bedrag wel terug op je energiefactuur. De grootste keuze heb je in de categorie A+++.

 • A+++ -60%: 60 % zuiniger dan een toestel met energieklasse A+++;
 • A+++ -50%: 50 % zuiniger dan een toestel met energieklasse A+++;
 • A+++ -40%: 40 % zuiniger dan een toestel met energieklasse A+++;
 • A+++ -30%: 30 % zuiniger dan een toestel met energieklasse A+++;
 • A+++ -20%: 20 % zuiniger dan een toestel met energieklasse A+++;
 • A+++ -10%: 10 % zuiniger dan een toestel met energieklasse A+++;
 • A+++: 30% zuiniger dan een toestel met energieklasse A;
 • A++: 20% zuiniger dan een toestel met energieklasse A.

Alle wasmachines met energielabel vanaf A++ worden gecatalogeerd als energiezuinig en kan je betalen met ecocheques.

Door te wassen op lage temperatuur bespaar je heel wat elektriciteit, of kies voor een model met speciale technologie die zorgt voor een lager energieverbruik, maar toch perfecte wasresultaten. Samsung heeft EcoBubble, AEG ProSense, Bosch en Siemens VarioPerfect, Miele heeft een zuinige Profi Eco-motor en Beko de ProSmart Inverter motor.

Bekijk onze meest zuinige wasmachines.

Anker

[]

Welke wasmachine kopen? Bovenlader, voorlader of was- droogcombi?

4. Voorlader, bovenlader of was- en droogcombi?

Een standaard wasmachine of voorlader is 60 cm breed. Heb je die ruimte niet? Kies dan voor een bovenlader toestel. Bovenladers zijn 45 cm breed (een stuk smaller dus) en je steekt de was er langs boven in. Hou er wel rekening mee dat deze bovenladers ook hoger zijn (90 cm) en het dus wat moeilijker is om de trommel leeg te maken.

Bekijk ons assortiment bovenladers.

Heb je weinig plaats? En wil je ook nog een droogkast plaatsen? Dan is een was- en droogcombi misschien wel ideaal voor jou. Deze toestellen zijn een wasmachine en droogkast in één. Je verliest dus geen ruimte aan 2 aparte toestellen.

Bekijk de was en droogcombi’s.

Anker

[]

5. Welk wasmachinemerk kies je?

Welk merk je kiest is volledig persoonsgebonden. Meestal heb je wel een favoriet wasmachine merk, of volg je het favoriete merk van je moeder wanneer je het huis uit gaat en zelf een wasmachine nodig hebt.

Toch niet merkgebonden? Wij hebben heel wat A-merken in ons assortiment. Merken waarvan wij zeker weten dat ze staan voor duurzaamheid en kwaliteit. Welk merk je uiteindelijk kiest hangt voor een groot deel af van jouw budget en speciale merkgebonden functies en technologieën die jou interessant lijken.

Duitse merken zoals Miele, Bosch, Siemens en AEG worden gecatalogeerd tot de top van de wasmachines, mede door het gebruik van hoogwaardige materialen. Deze machines hebben een langere levensduur, maar behoren daardoor ook tot het hogere prijssegment.

Heb je wat minder budget te spenderen, maar wil je toch een kwalitatief toestel waarop je kan rekenen? Dan wordt het Beko, Samsung, Zanussi, LG of Whirlpool.

Dankzij ons uitgebreide assortiment is er altijd een wasamchine die perfect aansluit bij jouw noden? Weet je het echt niet meer welk merk of toestel je nu moet kiezen? Ga langs in één van onze winkels; we helpen je graag verder met professioneel en persoonlijk advies.

Onze wasmachine merken
Anker

[]

6. Een machine met of zonder timer?

Een wascyclus kan naargelang het gekozen wasprogramma enkele uren duren, en je hebt niet altijd tijd om te wachten tot het programma afgelopen is. Na afloop is het belangrijk dat je de was zo snel mogelijk uit de trommel haalt en ophangt of droogt in de droogkast om de meeste kreuken te vermijden. Maar wat als er een berg vuile was op je staat te wachten en je de ganse dag niet thuis bent?

Een wasmachine met ingebouwde timer biedt de oplossing. De meeste toestellen hebben deze optie tegenwoordig: startuitstel of eindtijduitstel. Deze timer is vooral handig wanneer je wil gebruikmaken van het nachttarief of wil wassen wanneer je niet thuis bent.

Een toestel met de startuitstel optie? Dan kan je je wasmachine programmeren wanneer het wasprogramma moet starten. Eindtijduitstel is het omgekeerde. Je programmeert wanneer de wascyclus afgelopen moet zijn. Stop voor je vertrekt de vuile was in de trommel, voeg het wasmiddel en eventueel wasverzachter toe en programmeer je wasmachine zo dat de was net proper gewassen is wanneer je thuiskomt. Je bespaart heel wat tijd!

Anker

[]

7. Welke wasprogramma’s heb je nodig?

Hoeveel wasprogramma’s heb je nodig? Wasmachine fabrikanten bieden alsmaar meer verschillende programma’s aan, maar heb je die wel allemaal nodig? Het aantal programma’s varieert tussen 5 en 20 verschillende programma’s. Elk programma is speciaal geoptimaliseerd voor een soort textiel en zorgt ervoor dat de lading perfect gewassen wordt met de juiste combinatie van tijd, water en energie.

Welke zijn de belangrijkste programma’s die je wasmachine zeker moet hebben en welke zijn nice to have? Hieronder zie je een onderverdeling van de meest courante basis programma’s en extra functies. De benaming van deze wasprogramma’s kan verschillen naargelang het merk, maar ze doen over het algemeen allemaal hetzelfde.

Anker

[]

Welke programma’s heb je zeker nodig?

 • Kort of snel: een programma om gedragen kledij op te frissen of licht bevuilde was te wassen in slechts 15 tot 30 minuten.
 • Eco: wassen op lagere temperatuur (bijvoorbeeld 30°). Je bespaart heel wat energie omdat het water niet opgewarmd moet worden, maar deze programma’s duren wel iets langer. Ze zijn daardoor ideaal om echt vuile kledij te wassen.
 • Synthetisch: programma voor de delicate en synthetische stoffen: nylon, acryl, polyester en viscose.
 • Handwas: was je je delicate kledingstukken zoals bh’s en topjes in speciale stof normaal gezien met de hand? Een handwasprogramma wast deze kledij behoedzaam.
 • Katoen: verbruikt het minste water en is bedoeld voor katoenen t-shirts, broeken, ondergoed, lakens, handdoeken,… Witte en gekleurde was mag je ook via dit programma wassen, maar hou de kleuren wel gescheiden!
 • Wol: spreekt voor zich, een programma om je wollen truien en sjaals te wassen. Kort en met een lagere zwiersnelheid.
 • Witte was: ondergoed, witte lakens, en de mogelijkheid om op hoge temperatuur te wassen. Hou witte en gekleurde was altijd gescheiden om niet voor gekleurde verrassingen te staan.
 • Extra spoelen: handig voor mensen met een gevoelige huid. De was wordt extra gespoeld waardoor alle achtergebleven restjes van wasmiddel zeker weggespoeld worden.

Speciale programma’s die ook handig kunnen zijn

 • Allergie-programma: wassen op hogere temperatuur en de kledij wordt meer gespoeld d.m.v. extra spoelbeurten.
 • Jeans: bescherm je dure jeansbroeken door ze op een aangepast wasprogramma te wassen. Gebruik vloeibaar wasmiddel en was je jeans altijd binnenstebuiten.
 • Donkere of gekleurde was: een programma dat ervoor zorgt dat deze stoffen langer hun kleur behouden en niet dof worden.
 • Sportkledij: sportkledij bestaat vaak uit fijne en synthetische stoffen die zeker niet te warm gewassen mogen worden (krimpgevaar!). Het sportprogramma wast voorzichtig en op de perfecte temperatuur.
 • Babykleding: de babykleertjes worden langer en op een hoge temperatuur gewassen om alle typische babyvlekken te verwijderen. Er volgen ook meer spoelbeurten om wasmiddelresten volledig te verwijderen en het tere huidje van je baby te beschermen.
 • Zijde: zijde is een heel delicate stof en vraagt een speciaal wasprogramma die met zorg omgaat met je zijden kledij.
 • Vlekken: sommige (duurdere) wasmachines hebben speciale vlekkenprogramma’s die intensief wassen en verschillende soorten vlekken aanpakken (bijvoorbeeld gras, rode wijn, tomaat, vetvlekken,…)
 • Overhemden: speciaal programma om hemden voorzichtig te wassen zonder ze te veel te kreuken. Panty’s en bh’s zijn ook fijne was en was je ook met dit programma (wel in een speciaal netje zodat ze niet beschadigd geraken tijdens het wassen).
 • Outdoor: speciaal voor outdoorkledij van microvezel.
 • Impregneren: via dit programma maak je jassen en andere kledij waterafstotend (via een speciaal impregneermiddel).
 • Trommelreiniging: het is belangrijk om je wasmachine goed te onderhouden en vetluis en andere bacteriën te voorkomen. Dat doe je door maandelijks een lege trommel te draaien op hoge temperatuur of gebruik te maken van een speciaal trommelreinigingsprogramma.
 • Stoom: sommige machines voegen wat stoom toe op het einde van de wascyclus om de meeste kreuken te verwijderen. Ook kan je kledij snel opfrissen via de stoomfunctie.
Anker

[]

Hou bij je keuze van een wasmachine rekening met welke programma’s jij kan gebruiken. Sport je meermaals per week? Dan is een speciaal sportkledij-programma wel handig voor jou. Heeft iemand in het gezin last van een allergie? Er bestaan toestellen met allergie wasprogramma’s.

Over het algemeen geldt ook, hoe meer (speciale) programma’s, hoe duurder het toestel zal zijn. Hou je budget dus in de gaten en kies een wasmachine met een aantal programma’s die je zeker op regelmatige basis zal gebruiken. Het impregneren-programma klinkt mooi in de oren, maar als je maar eenmaal per jaar je jassen hiermee waterdicht wilt maken, is het de meerprijs misschien niet waard.

Anker

[]

Welke wasmachine kopen? Stille wasmachine

8. Let op het geluidsniveau en kies een stille wasmachine

Wasmachines worden alsmaar stiller. Let bij aankoop zeker ook op het geluidsniveau tijdens het zwieren. Hoe lager het aantal decibels, hoe stiller het toestel zwiert. En dat is belangrijk wanneer de wasmachine dichtbij de slaapkamer staat of je er niet door gestoord wilt worden. Hoe lager het aantal dB, hoe stiller de wasmachine is, en hoe minder storend je het zwieren zal ervaren.

Stille wasmachines hebben een motor zonder koolborstels (die vroeger verantwoordelijk waren voor heel wat lawaai). Verschillende merken werken eraan om hun machines nóg stiller te maken via nieuwe technologieën. AntiVibration zorgt ervoor dat Siemens en Bosch wasmachines minder trillen en dus stiller zijn, Miele heeft een stille ProfiEco Motor en ook de speciale ProSmart Inverter motor van Beko zorgt voor een lager geluidsniveau.

Welke wasmachines beschouwen we als stil? Modellen met een geluidsniveau van 73 dB (of lager) zijn aanzienlijk stiller tijdens het zwieren. Een toestel met geluidsniveau van 73 dB is de helft stiller dan datzelfde toestel met geluidsniveau van 76 dB.

Anker

[]

9. Een slimme wasmachine?

Onze toestellen in huis worden alsmaar slimmer. We verbinden ze met elkaar via Bluetooth of Wifi en bedienen ze via een app op onze smartphone of tablet. Het aanbod slimme toestellen zal in de toekomst ook alleen maar uitbreiden. Start je wasmachine vanop afstand of onderweg naar huis zodat de wascyclus afgelopen is wanneer jij thuiskomt, krijg een melding wanneer de was gewassen is en blijf op de hoogte van problemen en foutmeldingen.

De meeste wasmachines bevatten ook sensoren die detecteren hoeveel wasgoed er in de trommel zit en hoe vuil ze is. De sensoren passen dan automatisch het programma aan zodat de perfecte hoeveelheid water, wasmiddel en energie gebruikt wordt. En de was wordt ook niet langer dan nodig gewassen. Kledij die je enkel wil opfrissen wordt kort gewassen en de broeken van de kinderen vol met grasvlekken en modder krijgen een extra spoelbeurt om alle vuil zeker weg te spoelen.

Welke wasmachine kopen? Slimme wasmachine
Anker

[]

Bekijk ons assortiment wasmachines.

Via onze 9 tips hierboven vind je jouw perfecte partner voor de was. Of kies één van onze top wasmachines hieronder.

Bekijk alle wasmachines.

Anker

[]